מאמרים רפואיים

תרשים של צלקת ברירית השופכה הגורמת להיצרות.

הצירויות בשופכה (urethral stricture)

השופכה היא הצינור שמוביל את השתן מכיס השתן אל מחוץ לגוף ומהווה את החלק הסופי במערכת השתן , אורכה כ 20 ס"מ' בגברים ו כ 4 ס"מ' אצל נשים.

היצרות נגרמת עקב שינוי ברירית השופכה שהופכת מרירית גמישה לנוקשה וצלקתית, היצרות יכולה להופיע בכל אחד מחלקי השופכה כשמקום הנפוץ ביותר הוא באמצע השופכה, הסיבות  להופעת היצרות הן ניתוחים קודמים בדרכי השתן, החדרת קטטר, דלקות וחבלות בדרכי השתן, לצערנו ברוב המקרים הסיבה לא תהיי ידוע.

כ 1% מהאוכלוסייה סובלים מהצירות בשופכה שגורמים להפרעה בהשתנה, התסמינים זהים לחסימות אחרות במוצא כיס השתן, כגון ערמונית מוגדלת  אך הטיפול שונה לחלוטין והאבחון דורש דרגה גבוה של חשד קליני, לרוב האבחנה נעשית לאחר שהטיפולים הקודמים כשלו.

האבחנה מתקבלת לאחר ביצוע ציסטוסקופיה ושיקוף של השופכה.

הטיפולים כוללים פרוצדורות זעיר פולשניות וניתוחים לשחזור השופכה שבחלקם יכולים לכלול גם שתל רירית שלרוב מובא מחלל הפה.

דליפת שתן בגברים (urinary incontinence)

דליפת שתן בגברים היא תופעה נפוצה שחלק נכבד מהסובלים ממנה נמנעים לגשת לטיפול בגלל דעות קדומות ובושה.

הדליפה מתחלקת לדליפה במאמץ (stress) או דליפה בעת תחושת דחף (urge), ההפרעה יכולה להיגרם לאחר ניתוחים בדרכי השתן, כמו כריתה רדיקלית של הערמונית, בעקבות מחלות של מערכת העצבים, כמו אירוע מוחי, דמנציה, פרקינסון או טרשת נפוצה ובעקבות ערמונית מוגדלת.

חשוב לאפיין את סוג הסיבה וסוג הדליפה שבחלק מהמקרים יכולה להיות משולבת. ישנים מספר קווי טיפול החל בשינוי אורך החיים ופיזיותרפיה, טיפולים תרופתיים ועד פרוצדורות פולשניות כמו הזרקת בוטוקס לדופן כיס השתן  כקו טיפול שלישי.

סוגר מלאכותי לטיפול בדליפת שתן במאמץ

תומכן (סטנט ) בערמונית.

הפרעות השתנה בגברים (prostate hypertrophy)

רוב הגברים יסבלו במהלך החיים מהפרעות במתן השתן, הסיבה העיקרית לכך היא ערמונית מוגדלת, ערמונית היא בלוטת מין זכרית שממוקמת במוצא כיס השתן ובתוכה עוברת השופכה, תפקידה של הערמונית להפריש נוזל שמגן על תאי הזרע, החל מגיל 40 נפח הערמונית גדל, התופעה יכולה לגרום להפרעות שונות במתן שתן, כמו תכיפות, דחיפות וקושי במתן שתן, תחושת ריקון לא מספקת, היסוס ויקיצה לילית לצורך השתנה.

כ 70 אחוז מהגברים בעשור השישי לחייהם יסבלו מהתסמינים, חשוב לזכור שערמונית מוגדלת היא הסיבה הנפוצה לתלונות הנ"ל אך יש סיבות נוספות ולכן יש צורך בתחקור רפואי מעמיק, בדיקות מעבדה ודגימות וכמובן חשד קליני גבוה.

הטיפולים מתחלקים לשמרניים ופולשניים, החל בפעילות ספורט, ירידה במשקל, הפסקת עישון, הפחתה במשקאות משתנים, תרופות ממשפחת חסמי האלפא 1, מעכבי 5 אלפא רדוקטז, PDE5 מעכבי ופעולות פולשניות כמו כריתת ערמונית פתוחה/סגורה ונידוף ערמונית בלייזר.

מלבד הטיפולים הנ"ל, אני מבצע גם החדרת תומכן לערמונית (סטנט), זהו טיפול יעיל ומהיר שנשעה בטשטוש ומתאים לאנשים שאינם מעומדים לפרוצדורות ארוכות בהרדמה או לצעירים שחוששים מתופעות לוואי כגון דליפת שתן או פגיעה בתפקוד המיני.

ליקוי בתפקוד המיני (erectile dysfunction)

כ 50 אחוז מהגברים מעל גיל 50 סובלים ממידה מסוימת של ליקוי בתפקוד המיני, בגילאים המאוחרים יותר רובם המוחלט של הגברים סובל מהפרעה בתפקוד.

הסיבות הרפואיות נובעות בעיקר מטרשת של כלי הדם ופגיעה עצבית, לצערנו הסיבון אינן הפיכות והטיפול התרופתי  כיום מתמקד בשיפור איכות הזקפה ולא בסיבות לליקוי, הטיפולים מתמקדים בשיפור זרימת הדם בתוך הגופים המחילתיים בפין שאחראים על הזקפה.

קו הטיפול הראשון כולל תרופות ממשפחת מעכבי הpde5 ,התרופה הוותיקה והמפורסמת ביותר מבין המשפחה הזאת היא ה"וויאגרה", הקו השני כולל לימוד והזרקה עצמית לפין של חומרים הגורמים לזקפה, לאחר כישלון או בעקבות אי סבילות לטיפולים שצוינו קיימת גם אפשרות של השתלת תותב לתוך הפין, קיימים שני סוגי תותבים:

  1. תותב קשה למחצה (semi rigid)
  2. ותותב 3 חלקים מתנפח (inflatable penile prosthesis)

חשוב לטפל במחלות הרקע שהביאו לפגיעה בתפקוד, כמו איזון סכרת ולחץ דם ולשלול מחלה של כלי הדם בלב.

מימין תותב 3 חלקים מתנפח ומשמאל תותב קשה למחצה.

עקמת של הפין ,מחלת פרונייה (peyronie disease)

עקמת של הפין נגרמת בעקבות הסתיידות של המעטפת שעוטפת את הגופים המחילתיים בפין, אותם גופים שאחראים על הזקפה, ההסתיידות גורמת לאסימטריות של הפין, ההתוויה לטיפול היא כאשר נגרמת פגיעה תפקודית, גורמי הסיכון לעקמת הם חבלות חוזרות לפין בזמן קיום יחסי מין, במיוחד כשהזקפה לא מספיק חזקה ו-dupuytren's contracture מחלה שפוגעת במעטפת של גידי היד.

הטיפול בעקמת הין מתבצע לאחר התייצבות המחלה, כחצי שנה לאחר הופעת התסמינים ובחלוף הכאבים, הטיפולים כוללים הזרקות של חומר שמטרתו ל"שבור" את ההסתיידויות או ניתוח שמטרתו ליצור צלקת מקבילה להסתיידות ולהביא ליישור הפין.

לכל אחד מהטיפולים יתרונות וחסרונות אחרים, סוג הטיפול נמדד לפי אורך הפין, מידת התפקוד המיני ומידת העקמת.

חסר טסטוסטרון ראשוני (primary male hypogonadism)

טסטוסטרון זהו ההורמון הגברי ומלבד תפקידו במערכת המין יש לו גם השפעה על חילוף החומרים, מסת השריר והעצם וההתנהגות עם השנים יצורו יורד. כ 10 אחוז מהגברים בגיל העמידה יסבלו מתסמינים שמתאימים לסינדרום של חסר בטסטוסטרון, בדומה לשינויים שנשים חוות במהלך גיל הבלות.

התסמינים כוללים: ירידה בחשק המיני, שינויים במצב רוח ובחדות החשיבה, הפרעות שינה, סכרת, סינדרום מטאבולי וגלי חום.

חשוב לאבחן את החסר בטסטוסטרון שכן טיפול חליפי יכול להשפיע לטובה על התסמינים.

יש לזכור שלא כל הגברים מתאימים לטיפול או שהטיפול אצלם מחייב מעקב קפדני של רמת PSA בדם, מרקם הערמונית ורמת כדוריות הדם האדומות בדם ולכן רצוי שהמשטר הטיפולי יהיה מנוהל על ידי אורולוג מנוסה בתחום.

ישנים מספר תכשירים לטיפול חליפי בהורמון, כגון: ג'יל למריחה יום יומית וזריקות אחת לשלושה חודשים לכל אחד מהטיפולים יתרונות וחסרונות שונים.

צרו קשר עם ד"ר רויזמן!

המרפאה נמצאת בCLINICA –מרפאות מומחים , רחבות , אלי הורביץ 27 ,קומה 5 | טל' 073-7828588